Als iemand door lichamelijke beperkingen naar een nieuwe werkgever moet, is daar soms een opleiding nodig. Wie moet die betalen?

Als een werknemer vanwege lichamelijke beperkingen niet meer in staat is om zijn functie uit te oefenen, moet er door de werkgever eerst onderzocht worden of er binnen de onderneming ruimte is voor een andere functie.

Is deze niet voor handen, dan moet er worden bekeken of de werknemer bij een andere onderneming aan de slag kan gaan waar wel een functie beschikbaar is die kan worden uitgeoefend. Dit wordt ook wel re-integratie tweede spoor genoemd.

Soms vereist de onderneming bij wie de werknemer wordt geplaatst, dat door de werknemer een opleiding wordt gevolgd. Maar moet de huidige werkgever deze opleiding dan voor zijn rekening nemen?

Deze vraag heeft de kantonrechter in Leeuwarden op 12 november 2013 beantwoord, met een duidelijke JA.

De kantonrechter oordeelde dat de werkgever de (volledige) studiekosten van de werkneemster moest vergoeden. Hier speelt met name de redelijkheid een rol. Van een werkgever kan niet verwacht worden dat hij kosten vergoedt voor een opleiding die niet tot werkhervatting kunnen leiden. Bij deze casus was dat niet het geval. Zij had zelfs een baan aangeboden gekregen bij het veiligheidsbedrijf, maar moest wel een opleiding volgen. De werkgever dient als goed werkgever de opleidingskosten te vergoeden die de werkneemster in het kader van de re-integratie heeft moeten maken.

 

Als eerste is het belangrijk dat jou een kwaliteitsopleiding wordt aangeboden. Tijdens de opleiding sta jij centraal en kun je rekenen op onze flexibiliteit, professionaliteit en maatwerk.

'' De opleidingen van KUVA Opleidingen staan bekend als professioneel en kwalitatief.''

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de beroepspraktijkvorming oftewel de BPV. Bij ons bestaat de mogelijkheid om te leren en te werken, ook wel een BBL-traject genoemd. Je combineert dan je opleiding met een stage of met het leren van een vak in de praktijk. In de praktijk ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Wij bieden je de mogelijkheid om bij een erkend leerbedrijf je praktijkervaring op te doen. Je kunt natuurlijk ook zelf een erkend leerbedrijf aandragen. 

© 2014 - 2024 KUVA Beroepsopleidingen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel